Title Image

Blog

BOTOKSI I STOMAKUT DHE BOTULİSMUS (BOTULIZMI)

BOTOXİ İ STOMAKUT

Obeziteti  është një problem serioz shëndetësor me një prevalencë në rritje në të gjithë botën. Janë të shumta  studimet për teknika të reja të ndryshme kirurgjikale, trajtime me medikamente dhe metoda endoskopike jo-invazive  për të kontrolluar  obezitetin. Sipas të dhënave  shkencore aktuale, ndërhyrjet kirurgjikale në trajtimin e obezitetit mbeten si metodat më efektive dhe afatgjate.

Toksina botulinum është një toksinë që krijohet nga bakteret Clostridium Botulinum dhe  shkakton relaksim të përkohshëm në muskuj. Është përdorur prej kohësh nga  njerëzit në trajtimin e strabizmit, distonise muskulare dhe në aplikime kozmetike. Në sistemin gastrointestinal  eshtë pare efektiviteti ne trajtimin e akalazisë dhe fisurave anale . Aplikimi në indin e stomakut mendohet se mund të përdoret në trajtimin e obezitetit si një procedure  për humbje peshe duke ndihmuar  ne  zbrazjen e vone te stomakut . 

Aplikimi i botoksit gjatë eksperimenteve te kryera  tek kafshët, ka dhene rezultate pozitive ne humbjen e peshes. İnjektimi në indin e stomakut me metoden endoskopike, ndikon  në vonimit e zbrazjes së stomakut dhe uljes së oreksit.  Gjatë studimeve  tek njerëzit janë vene re rezultate  kontradiktore . Ka publikime që thonë se aplikimi i Botox-it shkakton humbje peshe si dhe publikime që thonë se nuk është efektiv. Humbja e peshës vetëm nuk është demonstruar. Bazuar në  disa studime shkalla e humbjes së peshës pas aplikimit te botoksit është e ulët dhe duket më e lidhur me  dieten e aplikuar.

Fakti që procedura është relativisht e thjeshtë për t’u aplikuar, është e kthyeshme dhe  nuk kërkon nderhyrje kirurgjikale si dhe ka një shkallë shumë të ulët të efekteve anësore ka rritur interesin për këtë procedure. Në përgjithësi, nuk ka efekte anësore serioze. Megjithatë, me rritjen e numrit të aplikimeve, filloi të vihet re një rritje e numrit të komplikacioneve.

Lidhur me përdorimin e tij në indikacionet  jashte-obezitetit, FDA ka deklaruar  se mund të ketë efekte anësore si arrest ne frymëmarrje dhe vdekje.  Dozat e aplikuara te botoksit në stomak variojnë nga 100U deri në 500U. Nuk ka nje konsensus mbi zonën dhe teknikën e aplikimit në stomak. Toksina botulinum aplikohet në mënyrë endoskopike në indin muskulor ose nën membranën mukoze të stomakut . Administrimi në doza të larta mund të shkaktojë depërtimin e toksinës në gjak gje qe mundeson në shfaqjen e  efekteve  anësore  sistemike. Pervec kesaj aplikimet anatomike dhe teknike jo të sakta mund të shkaktojnë komplikacione të ndryshme. Për këtë arsye rekomandohet  të kryhet  nga persona me përvojë dhe në kushte të përshtatshme.

BOTULISMUS  (BOTULIZMI) 

  Botulizmi është një lloj helmimi i shkaktuar nga toksinat e prodhuara  nga bakteri Clostridium botulinum. Tek njerëzit, më së shumti shfaqet në formën e helmimit  ushqimor shkaktuar  nga  toksinat  që çlirojne bakteriet kryesisht  ne konservat e  përgatitura  në kushte të papërshtatshme .

Mund të shfaqet edhe pas aplikimit të botoksit në stomak. Një tablo  e ngjashme klinike mund të ndodhë si rezultat i administrimit të toksinave ne doza të larta.  Pas aplikimit te dozave të larta ose injeksioneve të papërshtatshme,  toksina hyn në qarkullimin sistemik duke shkaktuar  efekte sistemike. Toksina shkakton dobësi të muskujve dhe paralizë duke ndikuar në komunikimin neuromuskular. Si rezultat i kësaj;

Pamje te mjegullt ose te dyfishtë

Tharje te gojes

Vështirësi në të folur dhe gëlltitje

Ulje e rrahjeve te zemres

Ulje e tensionit te gjakut

Vështirësi në frymëmarrje

Dobësim të muskujve

Ndryshime të papritura në ngjyrën e lëkurës

Çrregullime të djersitjes

Dhimbje stomaku

Te perzjera , të vjella dhe kapsllëk

Jane  ndër simptomat e përgjithshme. Nese verehen keto simptoma pas aplikimit të botoksit gastrik  pacientët duhet të kerkojne ndihmen  ne një institucion shëndetësor sa më shpejt që të jetë e mundur. Mjekimi ne keto raste perfshin  aplikimin e antitoksinave dhe trajtimet mbështetëse.