Title Image

Blog

BOTOKSİ İ STOMAKUT NGA KENDVESHTRİMİ İ DİETOLOGUT

Botox-i i stomakut shkakton nje paralize te  përkohësishme ne muskuj, duke vonuar  zbrazjen e stomakut dhe  krijuar  një ndjenje ngopjeje. Parashikohet që pacientët që aplikojne  botoks në stomak do të kenë pakesim  të urisë, do të ndihen te ngopur  me porcione më të vogla dhe më shpejt. Kështu, mendohej se aplikimi i botoksit në stomak mund të përdoret  tek pacientët që duan  të humbin peshë.

Meqenëse qëllimi kryesor i botoksit në stomak është të vonojë zbrazjen e stomakut dhe ndjenjën e urisë; Nëse mund të vonojmë kohën e zbrazjes së stomakut dhe të zgjasim kohën e ngopjes me dietë, mund të perfitojme  të njëjtin efekt si me  botoksin . Për këtë, ne duhet të dimë më shumë për ushqimet që konsumojmë.

Konsumi i ushqimeve te pasura me fibra është i rëndësishëm. Ato ngadalesojne  zbrazjen e stomakut dhe viskoza e tyre redukton  përthithjen e glukozës . Vërehet  përmirësim ne  glicemi te personat me diabet dhe ul nevojën për insulinë te pacientët që përdorin insulinë duke pakesuar  humbjen e urinës dhe glukozës. Ka shumë mendime se fibrat e tretshme mund ti rrisin këto efekte. Pektina bën pjese  në grupin e fibrave të tretshme që ngadalëson zbrazjen e stomakut dhe redukton përgjigjen glicemike. Gjendet në lëvozhgën e frutave si mollë, ftoj dhe agrume. Përmbajtja e pektinës pakësohet kur frutat jane shume te pjekura  ndaj duhet të preferohen  frutat e pabera.

Bishtajoret, angjinaret, brokoli, kikirikët, avokadot janë ushqime të pasura me fibra.

Konsumimi i bishtajoreve me  rrit përmbajtjen e fibrave.

PROTEINA- INDEKSI I ULËT GLİCEMİK

  Indeksi glicemik është një term që përdoret për të përshkruar shkallën me të cilën ushqimet e konsumuara  ndikojne ne rritjen e nivelit te  sheqerit në gjak. Ushqimet me indeks të lartë glicemik ndikojne ne rritjen e sheqerit në gjak; Ato të ulëta rriten ngadalë. Ne duhet të preferojmë ushqime me indeks të ulët glicemik dhe te pasur  me fibra . Konsumi i fibrave  te përziera me ujë (bishtajoret, frutat dhe perimet, etj.) reduktojnë yndyrnat  dhe nivelin e sheqerit në gjak. Fijet që nuk përzihen me ujin (lëvozhga e drithërave, orizi dhe krundet e murrme, etj.) kryesisht krijojnë nje masë në zorrë, rrisin vëllimin e jashtëqitjes dhe rregullojnë peristaltikën e  zorrëve.

Perimet, shumica e frutave dhe drithërave, arrat, produktet e qumështit janë ushqime me indeks të ulët glicemik. Ushqimet me indeks të ulët glicemik qëndrojnë më gjatë në zorrën e hollë dhe periudha e ngopjes zgjatet. Ato gjithashtu ndikojne ne normalizimin e nivelit te glukozes ne gjak.

TABELA E INDEKSIT GLYCEMIK:

Vlerat e indeksit glicemik janë si më poshtë:

0-55 Ushqime me indeks të ulët glicemik

56-69 Ushqime me indeks glicemik mesatar

70-100 janë ushqime me indeks të lartë glicemik.

Qeliza, njësia më e vogël e trupit, ka proteinen si baze ushquese prandaj eshte e domosdoshme te jete ne dietën tonë çdo ditë në mënyrë që të humbim peshë dhe të rrisim masen  muskulare. Duke qenë se proteinat ndihmojne ne zbrazjen e ngadalte te stomakut, ato ndihmojne qe te ndihemi  të ngopur për më gjatë. Ato gjithashtu na ndihmojnë të djegim më shumë kalori pasi trupi punon më shumë gjatë tretjes, dhe metabolizmit te tyre, .

FIBRAT QË TRETEN NË UJE

 Fibrat qe  treten në ujë  bëhen si xhel. Fibrat e tretshme në ujë luajnë një rol të rendesishem ne uljen e kolesterolit total  dhe kontrollin e sheqerit në gjak. Ato ngadalësojnë sistemin tretës dhe ju ndihmojnë të qëndroni të ngopur për më gjatë. Bishtajat, perimet me gjethe, karotat, bizelet dhe frutat si mollët dhe portokallet permbajne  fibra të tretshme në ujë.

FIBRA TË PATRETSHME NË UJË

Këto  janë fibra strukturore dhe përbëjnë pjesën më të madhe të fibrave dietike. Fibrat që nuk treten në ujë ndihmojnë sistemin tretës të funksionojë rregullisht,. Drithërat , arrat, pjesa me e madhe e perimeve dhe gruri integral jane te pasura  me  këto lloj fibrash.