Title Image

Blog

OBEZITETI DHE MIKROBIA

Triliona bashkësi bakteriale jetojnë në pjesë të shumta të trupit të njeriut. Numri i këtyre baktereve është 10 herë më shumë se të gjitha qelizat në trupin tonë. Edhe pse janë shumë të vogla, pesha e tyre totale është rreth 2-3 kg. Anatomikisht, të paktën në ezofag dhe stomak; ato gjenden me shumice ne  zorren e hollë dhe në zorrën e trashë. Por me shume  janë  të përqendruara në zorrën e trashë. Ky komunitet bakteresh që jetojnë me ne në trupin tonë quhet mikrobiota. Përmbajtja gjenetike e këtyre baktereve quhet edhe mikrobioma.

Mikrobiota e zorrëve ka efekte në të ushqyerit, imunitetin, sjelljen dhe disa sëmundje kronike. Mikrobiota funksionon si organ metabolik, endokrin dhe imunologjik. Mikrobiota e zorrëve kryen disa funksione që trupi i njeriut nuk mund t’i kryejë, ne formen e  një marrëdhënie simbiotike. 

Siguron tretjen e disa ushqimeve të patretshme, sintetizon disa vitamina dhe mikroelemente, neutralizon toksinat dietike dhe substancat kancerogjene, kontribuon në riciklimin e kolesterolit dhe acideve biliare, kontribuon në shëndetin e qelizave të zorrëve, rregullon furnizimin me gjak të zorrëve dhe parandalon përhapjen e bakterieve të dëmshme në zorrë.

Bakteriet   janë  më të përqendruara ne zorre . Mikrobiota e zorrëve fillon të zhvillohet qe në mitër. Gjatë lindjes (lindje normale) dhe ushqyerjes me gji, fëmija vazhdon të marrë bakterie. Me kalimin e kohës, një mikrobiotë unike zhvillohet për pothuajse çdo individ. Përmbajtja e kësaj mikrobiote percaktohet nga mënyra e lindjes (lindje normale / cezariane), trajtimi me antibiotikë, ushqimi (qumështi i gjirit ose formula) dhe faktorët mjedisorë. Mikrobiota e zorrëve formohet kryesisht në moshën 3 vjeç. Ajo mbetet  konstante gjatë gjithë moshës madhore. Ndryshime ndodhin , në fiziologjinë e tretjes dhe dietën  në pleqëri. Mikrobiota e zorrëve ndikohet lehtësisht nga të ushqyerit, barnat dhe faktorët dietik. Edhe një dozë e vetme  antibiotiku mund të shkaktojë ndryshime në mikrobiotë.

Ka shumë shkaqe qe shkaktojne  mbipeshën dhe procesi akoma nuk është kuptuar plotësisht. Tek njerëzit, ndryshimi në mikrobiota midis individëve mbipeshe dhe atyre të dobët parashikon faktin që mikrobiota mund të ketë ndikim në obezitet. Sot dihet se mikrobiota e zorrëve  ka lidhje me obezitetin. Marrëdhënia midis mikrobiotës së zorrëve dhe obezitetit u zbulua fillimisht nga studimet e kryera me kafshë eksperimentale që ishin pa mikrobe, domethënë pa baktere dhe të rritura në mjedise të veçanta. U vu re se brejtësit pa mikrobe kishin nevojë për 30% më shumë lëndë ushqyese për të ruajtur peshën e tyre trupore në krahasim me brejtesit normalë. Edhe pse minjtë pa mikrobe konsumojnë më shumë ushqim; Minjtë normalë kishin 40-45% më shumë yndyrë sesa ata pa mikrobe.

Transplantimi i mikrobiotës së zorrëve nga minjtë normalë tek ata pa mikrobe tregoi një rritje të yndyrës prej afërsisht 60% brenda dy javësh . Kjo rritje u shoqërua me rezistencë ndaj insulinës, hipertrofi të qelizave yndyrore dhe rritje të niveleve të leptinës dhe glukozës në gjak. U vu re se minjtë pa mikrobe nuk ishin obezë kur ushqeheshin me një dietë të pasur me sheqer dhe yndyrë. Te dhenat treguan se mikrobiota e zorrëve lidhej me obezitetin.

Kjo shpjegohet me faktin se mikrobiota e zorrëve rrit efikasitetin e energjisë duke kontribuar në tretjen e ushqimeve të patretshme. Dihet se trajtimi me antibiotikë me dozë të ulët ka një efekt në shtimin e peshës tek kafshët e fermave (dele, lopë, derra). Sidomos në periudhën e hershme pas lindjes, vërehet shtim në peshë tek kafshët që marrin antibiotikë me dozë të ulët. Antibiotikët janë përdorur për të nxitur shtimin e peshës tek kafshët e fermës për shumë vite. Antibiotikët e tregojnë këtë efekt duke ndryshuar mikrobiotën e zorrëve. Kjo ngre pyetjen nëse mund të ketë një efekt të ngjashëm te njerëzit. Studimet e para të publikuara epidemiologjike treguan se ekspozimi ndaj antibiotikëve gjatë foshnjërisë shoqërohej me një rritje të indeksit të masës trupore. Shumë studime kanë treguar se ka dallime mikrobiotike midis individëve obeze dhe atyre të dobët. Mikrobiota e vërejtur tek individët obezë mund të kontribuojë në zhvillimin e obezitetit duke shkaktuar ndryshime në proceset hormonale që lidhen me ngopjen. Mikrobiota gjithashtu mund të kontribuojë në  në zhvillimin e obezitetit duke ndikuar ne tretjen dhe thithjen e lëndëve ushqyese nga qelizat e zorrëve.  Ndryshimet në mikrobiotën e zorrëve janë vërejtur me humbje peshe pas operacioneve të ndryshme bariatrike dhe dietës. Të gjitha këto gjetje tregojnë se ka lidhje midis mikrobiotës dhe obezitetit.