Title Image

Blog

RËNIA E FLOKËVE PAS KIRURGJISË TË OBEZITETIT

Prevalenca e obezitetit po rritet në të gjithë botën dhe është bërë një problem i rëndësishëm i shëndetit publik në shumë vende. Trajtimi kirurgjik për pacientët obezë është një strategji trajtimi e pranuar në të gjithë botën. Humbja e flokëve është një ndërlikim i zakonshëm pas operacionit bariatrik. Studimet kanë treguar se afërsisht gjysma (57%) e pacientëve kanë rënie të flokëve pas operacionit bariatrik. Zakonisht shihet 3-6 muaj pas operacionit. Rënia e flokëve zakonisht nuk shkakton një sëmundje serioze dhe nuk rezulton në tullac të përhershme; mund të shkaktojë stres të panevojshëm te pacientët dhe të ndikojë në shëndetin mendor, vetëvlerësimin dhe cilësinë e jetës së pacientit.

Megjithëse shkaku nuk dihet saktësisht, është parë të jetë i lidhur me disa gjendje dhe mangësi vitaminash-minerale.

• Humbja e proteinave në periudhën pas operacionit

• Humbje ekstreme në peshë

• Stresi katabolik për shkak të operacionit

• Stresi psikologjik

Mund të kontribuojë në rënien e flokëve.

Mund të ketë një ulje të përthithjes së disa vitaminave dhe mineraleve pas operacionit bariatrik. Është vënë re se këto mangësi mund të lidhen edhe me rënien e flokëve.

Është vënë re se rënia e flokëve është më e zakonshme tek pacientët me nivele të ulëta të zinkut, acidit folik dhe ferritinës.

Nuk u vu re asnjë lidhje domethënëse midis niveleve të ulëta të vitaminës B12 dhe hekurit, të cilat janë të zakonshme, dhe rënies së flokëve.

Rënia e flokëve është më e zakonshme, veçanërisht tek gratë e reja. Arsyeja për këtë mund të jetë për faktin se femrat kanë flokë më të gjatë, prandaj kërkesat e tyre janë më të larta. Përveç kësaj, gratë e reja mund të raportojnë më shpesh rënien e flokëve për shkak të shqetësimeve estetike.

Pacientët që përjetojnë rënie të flokëve pas operacionit bariatrikë duhet të pajisen me të paktën 30 mg vitamina që përmbajnë zink në ditë.

Wen ZhangMeiling FanCunchuan WangKamal MahawarChetan ParmarWeiju ChenWah YangGlobal Bariatric Research Collaborative. Hair Loss After Metabolic and Bariatric Surgery: a Systematic Review and Meta-analysis. 

Obes Surg 2021 Jun;31(6):2649-2659.  doi: 10.1007/s11695-021-05311-2. Epub 2021 Mar 5.